Pierwszy Kongres Kolarski, czyli jak to się robi w World Tour – część 2

Konferencje
12 gru 2015 20:19

Po spotkaniu z fizjologią czas na dietę. Z wykładu Katarzyny Wójs dowiedziałem się m.in, że o ile olej lniany jest zdrowy, to trzeba pamiętać, żeby trzymać go w ciemnej butelce i tylko w lodówce do 3 tygodni po otwarciu. Dodatkowo – to co ważne dla nas kolarzy, warto unikać mleka i produktów zbożowych, aby ograniczyć niewydolność oddechową np. na długich podjazdach. Alergie „pyłkowe” są powiązane z alergiami pokarmowymi.

Popatrzcie na poniższy slajd! Nasze jelita żyją, mają gości specjalnych i potrzebujemy tych gości karmić takimi składnikami:

Jako gwiazda kongresu pojawiła się Hannah Grant, szefowa kuchni Tinkoff i autorka książki Grand Tour Cookbook oraz gospodyni programu kulinarnego w duńskiej telewizji. Czołowy zespół zdecydował się ją zatrudnić, aby wypracować przewagę nad konkurencją poprzez uważniejsze konstruowanie diety zawodników i kształtowanie ich jedzeniowych nawyków.

Jej filozofę kuchni kolarskiej dobrze prezentuje poniższy slajd:

Kolarz w trakcie 3-tygodniowego grand touru pochłania około 120 000 kcal, więc lista zakupowa jest długa…

Zmiana zwyczajów kolarzy nie jest prosta, więc mimo iż Hannah namawia ich na ryż i owsiankę, to zawsze musi być na stołówce dostępny makaron, chociaż szefowa go odradza! Jak bardzo poważnie Tinkoff podchodzi do żywienia świadczy fakt, że zespołowi towarzyszy całkowicie wyposażona kuchnia-ciężarówka

Podczas konferencji często przewijał się motyw imbiru, którym kolarze wznoszą toasty między etapami, zamiast kieliszkiem wódki. Wrażenia podobne, ale imbir zdrowszy! Rafał Majka także wspominał, że podczas chłodnego, zimnego etapu dostał z auta bidon z imbirem i rozpalony od środka przyśpieszył finiszując w czołówce. W domu mamy wyciskarkę, więc sam też zacząłem robić sok z imbiru – efekty wspaniałe (rzeczywiście rozgrzewa i dodaje energii przed treningiem, ale trzeba uważać na jego moc!).

Po Hannah na scenę wstąpiła Eugenia Bujak, która opowiadała swoją drogę do kolarstwa zawodowego i pokazywała jak trudne jest codzienne życie kolarki choćby z powodu małych pieniędzy, które towarzyszą kolarstwu kobiecemu.

Światełkiem w tunelu była informacja, ze w tym roku odbędzie się Tour de Pologne Kobiet, a dodatkowo Czesław Lang potwierdził, że trasa wiedzie przez góry, czyli będzie widowiskowo!

Bardzo ciekawe było spotkanie z Tomkiem Marczyńskim, podwójnym Mistrzem Polski, który właśnie zmienia barwy z małej drużyny tureckiej na zespół World Tour’u. „Maniek” mieszka obecnie w Sierra Nevada, więc duże góry ma zaraz po wyjściu z domu. Sezon treningowy rozpoczął 10 listopada i aktualnie jeździ po 3h dziennie. Tomek nie znosi bezczynności i w okresie przejściowym (między sezonami) aktywnie spędzał czas na siłowni, pracując nad core stability. Ćwiczył także pilates, który bardzo lubi.

Kolejna sesja dotyczyła bike fittingu i była prowadzona przez ekspertów Specialized Body Geometry. Zobaczcie jak wygląda nowa maszyna, na której możecie się ustawiać.

Pierwszego wieczoru kongres zdominowali polscy kolarze Tinkoffa: Rafał Majka, Maciej Bodnar i Paweł Poljański. Było bardzo zabawnie, z humorem. Chłopaki komplementowali Arka – masażystę, kierowcę i dobrego, polskiego ducha zespołu, który dba o morale w trudnych chwilach a tutaj pełni rolę organizatora kongresu. Kolarze opowiadali, że w trakcie długich wyścigów, kiedy noce spędza się w przypadkowych hotelach, mają ze sobą własne materace, aby zadbać o komfort snu. Najobfitszymi daniami są wtedy kolacje, ale Rafał zawsze poprzedza wyżerkę solidnym masażem, który wykonuje Arek. Co ciekawe, mimo, że Hannah przekonuje kolarzy, żeby pozbyli się makaronu z diety, to jak widać nawet w przypadku Rafała nie jest to w 100% skuteczne. Zaraz po etapie, aby uzupełnić szybko kalorie, chłopaki wciągają żelki Haribo. Podsumowując wszystkie posiłki kolarz na wieloetapówce pochłania 3-4 tysiące kcal na dzień.

(Zgred, Poljan i Adam Probosz)

(Maciek Bodnar i Tomasz Jaroński)

W następnej części ciekawostki z analizy danych treningowych Poljana i co z tego wynika… stay tuned!

Zobacz również